Lézer kezelés Szeged

A lézerterápia alkalmazása a gyógyászatban

A lézer sugarat két formában használják a gyógyászatban:

 • a kemény, vagy sebészeti lézereket operációra,
 • a soft, vagy lágy lézereket gyógyítási tevékenységre. A továbbiakban a lágy lézeres (angol kifejezés: softlaser) kezeléseket mutatjuk be.

A lágy lézerterápia biológiai hatása

A lágy lézerterápia kis energiájú (0,5 - 500 mW teljesítmény) infravörös lézersugárral történik mely számos pozitív biológiai hatással bír. A sejteket határoló sejthártyák működését, a rajtuk keresztül végbemenő anyag és energia forgalmat jelentősen javítva a kezelt szövetek regenerációs képességét fokozza.

A lágy lézerek sejtkárosodást nem okoznak, segítik a beteg sejtek eredeti funkciójának visszaállítását. Javítják a sejtekben az oxigénellátást, az erek újraképződését,az ellenanyagtermelést, a vérkeringést. Csökkentik a gyulladásokat, az ödémákat. Alkalmazása megindítja az egyáltalán nem, vagy igen nehezen gyógyuló sebek gyógyulását, fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő hatású. A megnövekedett ellen-anyagtermelés javítja a szervezet általános védekezőképességét. Az ödémacsökkentés révén csillapítja az izom és ínfeszültségeket, így a balesetet szenvedett beteg igen hamar megszabadulhat a fájdalmától.

A lézerterápia alkalmazhatósága különböző betegségek gyógyítására

A lágy lézerterápia jól alkalmazható rosszul gyógyuló sebek, fekélyek valamint zárt izom és izületi sérülések kezelésében. Az akut betegségek kezelésére (lumbágó, arcüreggyulladás) elegendő néhány kezelés, egymást követő napokon. A balesetet követően kialakult duzzanatok, fájdalmak már az első kezelés alatt jelentősen csökkennek, sok esetben meg is szűnnek. A hosszú ideje fennálló deformálással, fájdalommal járó krónikus betegségek esetén hosszabb idejű a gyógyulás. Ezek kezelése kuraszerűen, több héten keresztül történik. Egy kezelés ideje betegségtől függően változó, de általában 15 – 20 percet vesz igénybe. Akut esetben a lézerterápiát nagy dózisban, krónikus problémáknál fokozatosan emelkedő mennyiségben használják.

Nincs fájdalom és fertőzésmentes a kezelés

A lézerterápia fájdalom és érintésmentesen végezhető, így nem okozhat sérülést, fertőző betegség nem vihető át más betegre. Nem allergizál, nem okoz sugár- vagy elektromos terhelést, nincs mellékhatása. Egyedül szemünk ideghártyájára, a retinára veszélyes, ezért védőszemüveget használunk. Mivel a lézerterápia semminemű fájdalmat nem okoz, gyermekek is jól tolerálják. Gyermekeknél történő alkalmazásnál fontos a pszichikai hatás, hogy a készülék és maga a kezelés gyors és barátságos. Amerikai lézerszakorvosok vezették be a mellékelt grafika alkalmazását, mellyel a kezelés fájdalommentességére ívják fel a betegek figyelmét.

Kombinálás más terápiás kezelésekkel

A lézerterápia gyógyszerekkel, fizikoterápiával jól kombinálható. Hatására a krónikusan szedett gyógyszerek mennyisége csökkenthető, vagy el is hagyhatók. A 15-20 percig tartó lágylézer kezelés fájdalommentes és többször ismételhető. A terápiának szakavatott kezekben nincsenek mellékhatásai, azonban csak előzetesen kivizsgált beteg kezelhető.

A lágy lézerterápia hatásai

A behatoló lézersugarak kölcsönhatásba lépnek a sejtekben lévő molekulákkal, és gyorsítják a sejtek szaporodását és a sejtek regenerációját, fokozódik a vérkeringés, javul az oxigénellátás.

Biológiai hatásai:

 • a sejtszaporodás,
 • a sejtregeneráció,
 • az immunrendszer fokozása és
 • gyulladáscsökkentés.

Klinikai hatásai:

 • fájdalomcsillapítás,
 • ödéma-csökkentés,
 • sebgyógyulás gyorsítása és
 • izomfeszülés csökkentése

A lézerterápia alkalmazási területei

 • Sportorvoslás, traumatológia:
  heves fájdalmak csillapítására, duzzanatok csökkentésére, izomgörcs oldására.
 • Reumatológia:
  heveny és tartós gyulladások kiegészítő kezelésére, degeneratív elváltozások okozta funkciózavarok javítására és fájdalmak enyhítésére.
 • Ortopédia:
  veleszületett és szerzett elváltozások okozta funkciózavarok és az ebből származó fájdalmak csökkentésére.
 • Neurológia:
  ideggyulladások és fájdalmak, perifériás bénulások, spazmusok, kontraktúrák kezelésére.
 • Fül-orr-gégészet:
  külső hallójárat gyulladása, dobhártya-sérülések kiegészítő kezelésére, tartós torokgyulladás esetén, krónikus nátha kezelésére, melléküreg-gyulladások kiegészítő terápiájaként.
 • Bőrgyógyászat:
  hámhiányos állapotok - lábszárfekély, felfekvés -, dermatitisek, ekcémák, akne, égési sérülések, herpes simplex és herpes zooster (övsömör) kezelésére.
 • Fogászat, szájbetegségek:
  szájnyálkahártya-gyulladás és sérülés esetén, fogínygyulladáskor, traumás szájfájdalmak enyhítésére használható.
 • Bélbetegségeknél nagyon jó hatása van a lézernek végbélberepedések és sipolyok, valamint gyulladt aranyeres csomók kezelésére.

Figyelem: a lézerterápia alkalmazása nem javasolt az alábbi esetekben!

Fontos tudni, hogy a lézeres kezelés nem alkalmazható festékes anyajegy területén, gombás bőrfelületen, a pajzsmirigy környékén, a mell területén, rosszindulatú daganat területén, illetve rákmegelőző állapotot mutató bőrfelületen. Szintén tilos a kezelés ismeretlen eredetű lázas betegség esetén, valamint terhesség alatt az alhason, illetve az ágyéki gerinc területén.

A panaszokat okozó alapbetegség szakorvosi kivizsgálása mindig szükséges a lézeres kezelés megkezdése előtt!

Forrás:

Lézerterápia

Ideál Magazin

Wikipedia

akupunktura.com

www.btl-terapia.hu

www.lezerterapia.net

www.btlnet.hu

www.btl-terapia.huSzeretnék időpontot foglalni!

Online időpontfoglaló alkalmazásunk segítségével önállóan, telefonos egyeztetés nélkül foglalhat kezelési.

IDŐPONT FOGLALÁS

Szeretnék kérdezni!

Felkeltette az érdeklődésés egy vagy akár több téma is a lubricus.hu oldalon? Adja meg nevét és e-mail címét, és írjon nekünk az alábbi „Kérdezni szeretnék!” szöveges felületbe, mi válaszolni fogunk a lehető legrövidebb időn belül!

Szeretnék időpontot foglalni!

Elektronikus időpontfoglaló alkalmazásunkon keresztül telefonos egyeztetés nélkül, önállóan foglalhat kezelési időpontot.

IDŐPONT FOGLALÁS

Szeretnék kérdezni!

Felkeltette az érdeklődésés egy vagy akát több téma is a lubricus.hu oldalon? Írjon nekünk az alábbi „Kérdezni szeretnénk” szöveges felületbe, mi válaszolni fogunk a lehető legrövidebb időn belül